Voľby do Európskeho parlamentu

26.05.2009 Celý región

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú konať 6. júna.
Pri tejto príležitosti Centrum pre európsku politiku usporiadalo z poverenia Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) v SR v období marec - apríl 16 prednášok a besied po celom území Slovenska. Cieľovými skupinami boli prvovoliči - stredoškoláci, ktorí už dosiahli 18. rok veku a stredoškolskí učitelia, najmä náuky o spoločnosti, občianskej náuky a dejepisu. Súbežne z poverenia ZEK podobné podujatia pre dôchodcov organizovala Asociácia európskych novinárov, Slovenská sekcia.
Voľby do EP sa konajú v členských štátoch EÚ od roku 1979 každých päť rokov. Prvé u nás po prijatí 10 štátov v roku 2004. Na Slovensku sa zúčastnilo najmenej voličov z celej únie - necelých 17 percent, čo bol najhorší výsledok v celej histórii volieb do Európskeho parlamentu.
Pre občanov SR je vecou cti a prestíže odčiniť blamáž, ktorú sme si spôsobili vtedajším nezáujmom.
Slovensko už nepatrí k \"novým\" členom EÚ. Máme v únii stabilné miesto, naši poslanci vykonávajú zväčša veľmi aktívne svoje úlohy v parlamentných výboroch a rozličných pracovných skupinách.
Poslanci EP nezastupujú štáty, ale svojich voličov. Sú členmi európskych politických strán, ktoré majú svoje predstavy o najlepšom fungovaní únie. Preto aj keď zasadajú v pléne, poslanci nesedia vedľa seba podľa krajín, ale podľa príslušnosti k európskym politickým stranám.
Mnohí naši občania nedôverujú únii (a často si neuvedomujú, že každý z nás je aj občanom EÚ! ); obávajú sa, že Slovensko stráca svoju identitu, svoje kompetencie, že sa musí podriaďovať iným. Tieto obavy nie sú opodstatnené. EÚ je úniou suverénnych štátov, naša vláda, naši odborníci sa zúčastňujú všetkých rokovaní, sú pri každom rozhodovaní. Princípom spoločnej politiky je zachovanie všetkých národných odlišností vrátane jazyka – slovenčina je jedným z 23 úradných jazykov EÚ. Európsky parlament a Európska komisia sú jednými z najväčších zamestnávateľov prekladateľov vo svete.
Najviac pozornosti venuje EÚ rozvoju regiónov, čo je pre mnohé oblasti Slovenska nesmierne dôležité. Európsky parlament je súčasťou najdôležitejších inštitúcií EÚ a je jedinou inštitúciou, ktorej zástupcov si môžeme ako občania voliť. Spolu s Radou ministrov schvaľuje zákony, ktoré ovplyvňujú aj život na Slovensku.
Do EP kandiduje na Slovensku 17 politických strán, z ktorých si do Európskeho parlamentu zvolíme 13 poslancov. Občania nemôžu byť ľahostajní voči tomu, kto bude nasledujúcich päť rokov zastupovať ich záujmy. Rozhodnúť môže každý jeden hlas. Aj hlas každého nášho čitateľa.

Volíme Európsky parlament

V sobotu 6. júna sa budú konať voľby do Európskeho parlamentu (EP). Od 1. mája 2004 sú všetci občania Slovenska aj občanmi Európskej únie. My všetci rozhodujeme o našej budúcnosti, ktorú formujú poslanci všetkých 27 členských štátov. Volíme 13 poslancov, ktorí budú nasledujúcich päť rokov spolurozhodovať o našej Európe, o našom štáte, o našom regióne. Pred piatimi rokmi sa na Slovensku volieb zúčastnilo necelých 17 percent voličov - najmenej z celej únie. Odvtedy sme mali možnosť presvedčiť sa o význame nášho členstva. Vstup do Schengenského priestoru nám otvoril hranice do mnohých štátov, umožnil nám pracovať a študovať takmer kdekoľvek. Prijatím eura sa posilnila stabilita našej meny. Môžeme to porovnať s hospodárskymi a menovými ťažkosťami viacerých štátov, s ktorými susedíme.
Vo voľbách budeme vyberať zo 17 kandidujúcich politických strán tú, ktorej najviac dôverujeme, o ktorej si myslíme, že najsilnejšie môže presadzovať záujmy nášho regiónu, našej obce. Na kandidačných listinách si prečítame mená, z ktorých viaceré poznáme - budeme vyberať osoby, ktorým dôverujeme. Je veľa čo naprávať, veľa čo urobiť. Nemôže nám byť jedno, kto bude zo Slovenska pracovať v Európskom parlamente, kde sa rozhoduje aj o nás.

Šiesteho júna volíme

Takmer všetky významné rozhodnutia, ktoré sa týkajú každého z nás, sa robia v parlamente. Máme dvadsaťročnú skúsenosť s politickými stranami a s mnohými politikmi, vieme sa rozhodnúť, komu dôverujeme a komu nie. Po piatich rokoch budeme 6. júna už po druhý raz voliť aj poslancov Európskeho parlamentu. Sme občanmi Európskej únie. Využijeme skúsenosti, ktoré máme, budeme rozhodovať o tých, ktorí budú rozhodovať ďalších 5 rokov. Pretože Európsky parlament sa nezaoberá len nejakými \"európskymi\" záležitosťami, ktoré sa nás netýkajú, ale predovšetkým našimi každodennými starosťami: pomocou chudobným regiónom, zamestnanosťou, zdravotnou starostlivosťou, neškodnosťou potravín, možnosťami študovať a pracovať v celej Európe a mnohými inými otázkami. Máte pocit, že to všetko nie je v poriadku? Príďte voliť také strany a takých poslancov, ktorým dôverujete. V sobotu 6. júna.
Juraj Alner
Asociácia euróskych novinárov
 

Vyberte región